[Gambar perkahwinan adalah tentang MOMEN]

dalam kehidupan seseorang
perkahwinan merupakan antara momen terpenting
sekali seumur hidup
momen yang mungkin tidak berulang lagi

itulah kerja jurugambar
merakam saat tersebut
yang perlu peka dengan momen tersebut
yang mana jari bersedia nak menekan shutter
mata dan minda melilau mencari idea

supaya momen penting dapat dirakam
supaya nanti masa akan datang
dapat ditunjuk pada anak cucu

***********************************************

gambar saat sebelum dinikahkan
saat sebelum ayah melepaskan tanggungjawap kepada suami
saat dimana terputusnya tanggungjawap seorang ayah
kepada anak perempuannya

gambar: Dzul Affandi Roslan
naura art studio

Faexas Fatinf + Aiman Fadhli Fahmy

Selasa, 10 Mei 2016
Posted by fandi

Terima Kasih 7000

Alhamdulillah sedar tak sedar dah makin bertambah like di page Naura Art Studio.

Hari ni like berjaya hit 7000 like. Like yang real, dari liker sebenar. Alhamdulillah.

Terima kasih atas sokongan dan meminati hasil kerja kami.

Teruskan sokongan korang untuk kami terus berkarya.

Like page: Naura Art Studio
0134553504

Rabu, 6 April 2016
Posted by fandi

[Pahit akan manis jua akhirnya]

Petai itu pahit
Kalau dimakan begitu sahaja
Namun enak bila dibuat sambal

Hidup jua kadangkala pahit
Namun boleh jadi enak bila kena caranya

Jadi jangan lah bersedih
Kerana pahit akan manis jua akhirnya

Yang pahit manis dan disayangi isteri
Dzul Affandi Roslan
Principal Photographer
Naura Art Studio

Jumaat, 1 April 2016
Posted by fandi

[Tips Memilih Jurugambar untuk bakal Pengantin]

Sepanjang pengalaman saya menjadi jurugambar perkahwinan isu biasa yang saya hadapi apabila berurusan dengan bakal pengantin ialah "Bajet" untuk jurugambar dan pada masa sama nak yang baik punya..adehh

Seboleh akal jurugambar pasti menjadi pilihan terakhir bakal pengantin dan bajet jurugambar pasti yang senang dilupakan.
Pada masa sama bakal pengantin menginginkan gambar yang cantik tertarik dan memang debom. Hehe

Ikut adatnya mudah sahaja, yang murah PASTI tidak berkualiti. Yang mahal juga belum tentu bagus.

Jadi ini beberapa tips untuk bakal pengantin untuk mendapatkan jurugambar yang terbaik.

1. Masukkan bajet jurugambar seawal perancangan perbelanjaan perkahwinan.

Ini penting supaya ada peruntukan untuk uoah jurugambar. Amat malang sekiranya majlis dah gempak sekali bila bajet jurugambar tak berapa nak ada. Pastu upah yang murah. Akhirnya gambar macam Jilake. Itu nasib baik kalau dapat gambar. Ada banyak kes yang tak dapat gambar langsung. Sia2 majlis gempak.

2. Cari jurugambar yang berdaftar.

Ini sangat penting untuk mencari jurugambar yang berdaftar dengan SSM. Segala maklumat jurugambar dan syarikat tersebut boleh didapati sekiranya berlaku penipuan dan sebagainya. Selain itu juga ia menunjukkan jurugambar yang berdaftar itu serius. Jurugambar yang buat kerja biasa2 takde nak daftar SSM dan pasti tidak serius dalam kerjanya.

3. Ada perjanjian dan fahamj terma dan syarat sepenuhnya.

Cari jurugambar yang sediakan perjanjian hitam putih dan syarat di dalam perjanjian ialah win-win situation. Bukan main book je. Pastikan korang baca betul2 syaratnya. Kena tahu macam mana syarat pembayaran, caj tambahan, bila album siap, kalau album tak siap apa perlu dilakukan, dan sebagainya. Dan pastikan detail peribadi jurugambar dan no serta alamat syarikat berada dalam perjanjian tersebut. Ini untuk menjamin ketelusan jurugambar atau syarikat yang diupah. Kalau ada yang tak bagi atau susah nak dapatkan maklumat mereka lebih baik jangan hire. Dan pastikan satu salinan perjanjian disimpan pelanggan.

4. Portfolio yang baik.

Portfolio yang baik itu perlulah untuk jaminan terbaik. Pastikan jurugambar ada PAGE FB, Instagram atau website yang memaparkan hasil kerja mereka. Dan perlu diingat kebanyakan jurugambar bekerja dalam kumpulan, jadi perlu tahu jurugambar yang mana yang akan bertugas pada majlis korang nanti. Buatnya masa dalam page gambar gempak2 sekali bila majlis korang dorang hantar orang lain tanpa pengetahuan korang. Jadi masa tu redha jela. Kecuali dimaklumkan yang akan ada jurugambar lain yang bertugas nanti masa majlis dan pastikan korang lihat portfolio jurugambar yang diganti.

5. Pilih Pakej antara 1600 dan ke atas.

Sebaiknya jangan pilih pakej yang lebih rendah dari 1600 buat masa sekarang kerana dengan harga yang mahal segala kos printing juga naik. Bawah dari harga tersebut hampir pasti kualiti yang akan dapat sangat rendah. Make up dah lawa, pelamin dah cantik sekali album macam haram. Menyesal tak sudah. Hehe

Saya secara peribadi menerima beberapa aduan dari rakan terdekat( yang tak hire saya sape suh..haha) berkenaan kualiti album yang tak memuaskan. Nak suh saya buat balik. Hehe agak susah saya nak terima sebab kadang kala gambar yang diberikan kepada saya terlalu rendah kualiti dan susah nak edit balik. Dan tak berbaloi.

Jadi pilihlah yang mahal sedikit.

6. Bayar ansur2 3-6 bulan sebelum majlis.

Bincang dengan jurugambar supaya diadakan pembayaran mudah.. Supaya korang dapat ambil pakej yang paling baik. Itu lebih baik dari bayar sekali gus.

Macam saya sendiri saya beri pilihan kepada pelanggan untuk bayar ikut terma atau bayar secara ansur sebelum majlis. Yang penting sebelum majlis pembayaran dilakukan seperti yang dijanjikan.

Jurugambar ni meniaga dan juga manusia, jadi kalau pembayaran cantik, mood pun baik, gambar insyaAllah terbaik. Dan sebaliknya akan berlaku sekiranya pembayaran tak cantik.

InsyaAllah cukup dulu yang ini. Akan bersambung ke tips yang seterusnya nanti. Jika bermanfaat sudilah like dan share.

Yang Kacak 😁?Dzul Affandi Roslanan
Principal Photographer Naura Art Studio
0134553504

Khamis, 31 Mac 2016
Posted by fandi

[Tips gambar wedding yang cantik di Pelamin]


Secara peribadi dan atas pengalaman saya selama 8 tahun dalam fotografi ada beberapa tips yang bakal pengantin boleh praktikkan untuk memudahkan kerja jurugambar untuk mendapatkan gambar yang menarik, smooth dan cantik:

1. Pemilihan warna Pelamin yang cerah atau light color. Color yang lembut seperti putih cream, light blue atau light purple. Asalkan warna yang light.

2. Kedudukan pelamin sebaiknya berada di kawasan yang cerah. Saya personally suka pelamin yang diletakkan di luar rumah(khemah atau beranda, car pouch) jadi pencahayaan sangat baik. Tetapi pastikan apabila menjelang petang lokasi pelamin tidak berada di kawasan matahari memancar.

3. Sekiranya di Dewan, pastikan dewan mempunyai pencahayaan yang baik juga. Buka semua lampu.

4. ELAKKAN penggunaan lampu Pelangi, lampu pelangi atau yang banyak warna dan bertukar tukar tu. Sebabnya ia akan menyebabkan warna kulit dalam gambar akan berubah rubah. Kerana kamera tidak seperti mata kita. Kalau warna kulit dah berubah memang susah nak baiki warna asal dan akhir sekali jadilah gambar hitam putih. Hehe

Kalau nak pakai lampu cukup pakai 1 warna sahaja macam warna light purple macam contoh dalam gambar ni.

5. Tutup dinding disekeling pelamin dengan kain putih. Kain putih akan memberikan pencahayaan yang baik. Ini bagi mengelakkan warna cat dinding memantul kepada pengantin sekiranya jurugambar pakai flash. Kalau dinding putih takde masalah. Tapi kalau dinding warna kuning, biru, merah dan hijau contohnya memang habis gambar dengan warna yang bercampur aduk. Masak jurugambar nak edit..😤😤😤

6. Make up yang berkualiti, tahan lama, natural dan lembut. Itu penting juga kerana biasanya sesi potret akan dilakukan selepas majlis selesai sebelum keluar outdoor. Sekiranya penggunaan makeup yang murah, belum sampai ptg make up dah pecah. Sedikit sebanyak menggangu gambar yang dihasilkan.

7. CUKUP TIDUR. Pengantin kena cukup tidur. Kalau tak memang sangat susah nak suruh posing. Mood kelaut dan pasti tak dapat pose yang menarik. Baru kul 3 dah flat. Dah letih sebab tak cukup tidur. Jadi tidurlah dan rehat secukupnya.

8. BERI KERJASAMA dan TIDAK MENGARAH ARAH tanpa adap. Dengan memberi kerjasama yang penuh dan pada masa sama tidak mengarah arah tidak tentu hala kepada jurugambar. Ini kerana jurugambar yang berpengalaman(macam saya 😁😁) dah tahu apa yang nak dirakam. Kecuali ada saudara mara yang penting atau perkara penting yang perlu dirakam dan maklumkan dengan baik.

InsyaAllah cukup dulu. Ada lagi saya akan kongsikan.

Sekiranya bermanfaat sila like dan share ye. Jangan lupa like page Naura Art Studio.

Yang ikhlas
Dzul Affandi Roslan
Principal Naura Art Studio

Rabu, 30 Mac 2016
Posted by fandi

Akhirnya kembali bernafas and guess what?

Assalamualaikum

Ada sebab aku kembali blogging
Yang bestnya kali ni aku blogging dengan komuniti.

Secara rasminya aku seorang KBBA. Iaitu Kelab Blogger Ben Ashaari.

Content blog aku masih fotografi tetapi akan diselit2kan dengan benda lain. Xdela bosan xtau nak tulis ape kan. Hehe..

Btw tahun 2016 merupakan tahun untuk aku bangunkan branding Naura Art Studio ke satu tahap lagi. InsyaAllah tunggu hasilnya.

Nak tgk gambar2 best yang aku tangkap? Boleh like page Naura Art Studio.

Atau follow ig @nauraartstudio

#Kelabbloggerbenashaari
#nauraartstudio

Jumaat, 29 Januari 2016
Posted by fandi
Tag :

Diy beauty dish guna mangkuk plastik



Sebelum




Semasa proses mengecat




Dah siap.. Hehe

Apa kegunaan benda ni? Beauty dish sejenis light defuser ( pelembut cahaya) sama seperti soft box. Nanti aku akan kongsikan perbezaan antara softbox dengan beauty dish..

Heehehe publishhhhh
Ahad, 12 Julai 2015
Posted by fandi

sila laraskan kecerahan monitor komputer anda supaya anda dapat melihat perbezaan setiap jalur-jalur di bawah ini. ini bagi membolehkan anda melihat gambar-gambar dalam blog ini dalam kualiti warna yang maksimum.

Followers

Ebook Percuma tips asas fotografi

Hak Cipta Terpelihara

Blog ini adalah dilindungi oleh akta hakcipta. oleh itu anda dilarang sama sekali untuk memuat turun, menggunakan, memanipulasi, membuat salinan dan lain-lain yang berkaitan tanpa keizinan pemilik blog. sila hubungi pemilik blog untuk maklumat lanjut mengenai penggunaan kandungan blog ini untuk sebarang tujuan.

Jumlah Pengunjung

copyright@ www.afundee-photography.com. Dikuasakan oleh Blogger.

Stay In Touch

Masukkan alamat email anda di sini:

Delivered by FeedBurner

Copyright © a fun dee`s photography